Zespół Szkół Specjalnych w Warcie

WARSZTATY KULINARNE

VII KWARTAŁ - AKTUALNOŚCI

W bieżącym okresie sprawozdawczym zrealizowano 18 godzin zajęć. Zajęcia odbywały się zgodnie z planem i harmonogramem. W ramach zajęć kulinarnych uczestnicy zapoznali się ze sposobem przyrządzania prostych dań na przyjęcia okolicznościowe. Uczyli się przyrządzać łatwe posiłki stosowane w codziennym żywieniu. Uczestniczyliw w wycieczce do restauracji „Pod Wiatrakiem”. Uczniowie przyrządzali następujące potrawy: jajecznicę z kiełbasą, herbatę z cytryną, galaretkę z owocami, pieczeń wieprzową, sałatkę z wiosennych warzyw, kompot z rabarbaru, deser lodowy. Wszyscy uczniowie chętnie uczestniczyli w wycieczce do restauracji, podczas której obserwowali pracę kucharza, kelnera i barmana. Przestrzegali podstawowych zasad higieny i bezpieczeństwa pracy w kuchni. Utrwalili posługiwanie się nożykami, samodzielnie nakrywali dom stołu. Poprawnie obsługiwali zmywarkę do naczyń . Potrafili współdziałać przy wykonywaniu weielu czynności.

POWRÓT zajęcia

http://www.pokl.lodzkie.pl/

Strona Zespołu Szkół Specjalnych w Warcie