Zespół Szkół Specjalnych w Warcie

WARSZTATY KULINARNE

Głównym celem warsztatów kulinarnych jest przygotowanie uczniów do samodzielnego przygotowania zdrowych posiłków jednodaniowych.


CELE SZCZEGÓŁOWE:
• Poznanie zasad zdrowego odżywiania,
• Poznanie wartości odżywczych warzyw mało znanych,
• Przyrządzanie prostych potraw z warzyw mało znanych,
• Poznanie wartości odżywczych roślin egzotycznych,
• Zastosowanie egzotycznych owoców i warzyw w kuchni,
• Poznanie leczniczych wartości ziół,
• Zastosowanie ziół w różnorodnych dietach ,
• Poznanie przypraw z innych regionów świata,
• Wykorzystanie przypraw do sporządzania zdrowych posiłków,
• Doskonalenie umiejętności praktycznego działania,
• Organizowanie aktywności uczniów,
• Kształtowanie umiejętności współpracy,
• Rozwijanie zainteresowań,
• Rozbudzanie aktywności i twórczego myślenia,
• Kształcenie umiejętności nakrywania do stołu,
• Rozwijanie poczucia estetyki,
• Rozwijanie poczucia odpowiedzialności za zdrowie własne i innych,
• Kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych,
•Rozpoznawanie zagrożeń spowodowanych niewłaściwym odżywianiem,
• Poznanie podstawowych diet w żywieniu różnych grup ludności.

Zajęcia odbywają się raz w miesiącu w bloku 3 - godzinnym dla 2 grup po 6 uczniów.

Zajęcia warsztatów kulinarnych prowadzone są przez: p. mgr Marię Gawłowską i p. mgr Ewę Ochman


REALIZACJA ZAJĘĆ

I KWARTAŁ  /  II KWARTAŁ  /  III KWARTAŁ  /  IV KWARTAŁ  / 
V KWARTAŁ  /  VI KWARTAŁ  /  VII KWARTAŁ  /  VIII KWARTAŁ  / 

http://www.pokl.lodzkie.pl/

Strona Zespołu Szkół Specjalnych w Warcie