WARSZTATY KULINARNE
Głównym celem warsztatów kulinarnych jest przygotowanie uczniów do samodzielnego przygotowania zdrowych posiłków jednodaniowych.
CELE SZCZEGÓŁOWE:
• Poznanie zasad zdrowego odżywiania,
• Poznanie wartości odżywczych warzyw mało znanych,
• Przyrządzanie prostych potraw z warzyw mało znanych,
• Poznanie wartości odżywczych roślin egzotycznych,
• Zastosowanie egzotycznych owoców i warzyw w kuchni,
• Poznanie leczniczych wartości ziół,
• Zastosowanie ziół w różnorodnych dietach ,
• Poznanie przypraw z innych regionów świata,
• Wykorzystanie przypraw do sporządzania zdrowych posiłków,
• Doskonalenie umiejętności praktycznego działania,
• Organizowanie aktywności uczniów,
• Kształtowanie umiejętności współpracy,
• Rozwijanie zainteresowań,
• Rozbudzanie aktywności i twórczego myślenia,
• Kształcenie umiejętności nakrywania do stołu,
• Rozwijanie poczucia estetyki,
• Rozwijanie poczucia odpowiedzialności za zdrowie własne i innych,
• Kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych,
•Rozpoznawanie zagrożeń spowodowanych niewłaściwym odżywianiem,
• Poznanie podstawowych diet w żywieniu różnych grup ludności.
Zajęcia odbywają się raz w miesiącu w bloku 3 - godzinnym dla 2 grup po 6 uczniów.
Zajęcia warsztatów kulinarnych prowadzone są przez: p. mgr Marię Gawłowską i p. mgr Ewę Ochman
REALIZACJA ZAJĘĆ
/
I KWARTAŁ / II KWARTAŁ /
III KWARTAŁ / IV KWARTAŁ /
V KWARTAŁ / VI KWARTAŁ /
VII KWARTAŁ / VIII KWARTAŁ /
Głównym celem warsztatów kulinarnych jest przygotowanie uczniów do samodzielnego przygotowania zdrowych posiłków jednodaniowych.
CELE SZCZEGÓŁOWE:
• Poznanie zasad zdrowego odżywiania,
• Poznanie wartości odżywczych warzyw mało znanych,
• Przyrządzanie prostych potraw z warzyw mało znanych,
• Poznanie wartości odżywczych roślin egzotycznych,
• Zastosowanie egzotycznych owoców i warzyw w kuchni,
• Poznanie leczniczych wartości ziół,
• Zastosowanie ziół w różnorodnych dietach ,
• Poznanie przypraw z innych regionów świata,
• Wykorzystanie przypraw do sporządzania zdrowych posiłków,
• Doskonalenie umiejętności praktycznego działania,
• Organizowanie aktywności uczniów,
• Kształtowanie umiejętności współpracy,
• Rozwijanie zainteresowań,
• Rozbudzanie aktywności i twórczego myślenia,
• Kształcenie umiejętności nakrywania do stołu,
• Rozwijanie poczucia estetyki,
• Rozwijanie poczucia odpowiedzialności za zdrowie własne i innych,
• Kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych,
•Rozpoznawanie zagrożeń spowodowanych niewłaściwym odżywianiem,
• Poznanie podstawowych diet w żywieniu różnych grup ludności.
Zajęcia odbywają się raz w miesiącu w bloku 3 - godzinnym dla 2 grup po 6 uczniów.
Zajęcia warsztatów kulinarnych prowadzone są przez: p. mgr Marię Gawłowską i p. mgr Ewę Ochman
REALIZACJA ZAJĘĆ
/
I KWARTAŁ / II KWARTAŁ /
III KWARTAŁ / IV KWARTAŁ /
V KWARTAŁ / VI KWARTAŁ /
VII KWARTAŁ / VIII KWARTAŁ /
Zajęcia warsztatów kulinarnych prowadzone są przez: p. mgr Marię Gawłowską i p. mgr Ewę Ochman
REALIZACJA ZAJĘĆ
/
I KWARTAŁ / II KWARTAŁ /
III KWARTAŁ / IV KWARTAŁ /
V KWARTAŁ / VI KWARTAŁ /
VII KWARTAŁ / VIII KWARTAŁ /
V KWARTAŁ / VI KWARTAŁ / VII KWARTAŁ / VIII KWARTAŁ /