PROMOCJA ZDROWIA
W ramach zajęć realizowano:
- kształtowanie postawy empatii i wrażliwości na drugiego człowieka,
- uświadomienie uczniom znaczenia posiadania umiejętności właściwego zachowania się w przypadkach zagrożenia życia,
- przedstawienie uczniom etapów postępowania w przypadku utraty przytomności, nauka ułożenia poszkodowanego w pozycji bocznej ustalonej, zapoznanie uczniów z numerami alarmowymi, ćwiczenie wzywania pomocy.
- nauka oddechów ratowniczych i uciskania klatki piersiowej
- dostarczenie wiedzy i umiejętności z zakresu przygotowywanie zdrowych napojów;
- zapoznanie uczniów z zagrożeniami mogącymi wystąpić w ruchu drogowym – wycieczka ulicami miasta Warta – praktyczne stosowanie zasad w ruchu ulicznym.
- wyposażenie uczniów w wiedzę i umiejętności właściwego zachowania się w razie wypadku na drodze, ewentualnego udzielania pierwszej pomocy,
- kształtowanie umiejętności przygotowania posiłku na planowany wyjazd.
- uczestniczenie w poczęstunku przygotowanym przez restaurację „Pod Wiatrakami”- wywiad z szefem kuchni w ramach promowania zasad zdrowego żywienia;
- planowanie scenki dramowej ukazującej procedury postępowania w przypadku konieczności udzielania I pomocy przedmedycznej osobie nieprzytomnej,
-pisanie scenariusza, przygotowanie scenografii, wyznaczenie reżysera,
- odgrywanie scenki i jej ocena,
- systematyzowanie i utrwalanie zasad zdrowego żywienia, omówienie założeń kodeksu kulinarnego dla grupy,
- wykonanie pracy „Nasz kodeks kulinarny”.